Ik heb nogal wat ervaring als het gaat om het telen van sperziebonen. Ik tuinier al meer dan 30 jaar. In de loop der jaren heb ik geprobeerd veel verschillende soorten sperziebonen te kweken. Omdat ik graag bonen inmaak om in mijn kelder te bewaren, heb ik mijn favorieten beperkt tot degenen die het beste smaken nadat ze door het inblikproces zijn gegaan. Je zou denken dat sperziebonen allemaal hetzelfde zijn, maar ze hebben allemaal verschillen.

Tenderette Bush Beans zijn verreweg mijn favoriete soort bonen om in te blikken. Het zijn witte bonen zonder draad, hebben een geweldige smaak en behouden hun vorm goed als ze worden ingeblikt. Ze produceren ook zeer grote gewassen. Als de planten goed geplukt worden gehouden, zullen de planten een grote oogst blijven produceren tot het vriest.

Golden Wax Bush Beans zijn ook een goede boon voor het inblikken. De smaak is goed en omdat de bonen geel zijn, hebben ze een iets andere smaak dan de gebruikelijke sperzieboon. Ze produceren goed, zijn snoerloos en gemakkelijker te plukken dan groene. Ze zijn gemakkelijker te zien aan de struik omdat ze geel zijn. Ze behouden ook hun gele kleur wanneer ze worden ingeblikt.

Omdat ik ouder word en niet graag voorover moet buigen om bushbonen te plukken, zijn Tenderette en Golden Wax de enige soort bushbonen die ik kweek. Alle andere soorten die ik in het verleden heb geprobeerd, faalden in vergelijking. Ik heb nog nooit poolbonen gevonden die ik zo lekker vind als Tenderette-struikbonen in blik, maar ik plant ze toch. Ik kweek ze vooral omdat ik minder hoef te bukken bij het plukken. Het duurt iets langer om poolbonen te produceren dan bosbonen.

Kentucky Wonder is een boon van het pooltype die goed blikt en zijn vorm redelijk goed vasthoudt. Het lijkt wel wat van zijn smaak te verliezen tijdens het inmaakproces. Het is een bruine zaadboon en is snoerloos als hij jong wordt geplukt. Houd ze goed geplukt en ze zullen produceren totdat de vorst ze doodt.

Blue Lake Pole Beans is een variëteit met witte zaden die vrij goed kan worden ingeblikt. Het behoudt zijn smaak en vorm wanneer het wordt ingeblikt. Ze zijn snoerloos als ze jong worden geplukt en zullen produceren tot ze rijp zijn als ze goed worden geplukt. Blue Lake-poolbonen zijn mijn favoriete soort poolboon voor het inblikken.

Witte Halve Runner Pole Beans zijn mijn minst favoriete van allemaal vanwege het feit dat ze zware snaren hebben. Zelfs als ze heel jong worden geplukt, hebben ze de neiging om wat snaren te hebben. De enige reden dat ik ze überhaupt plant, is vanwege hun unieke bonensmaak. Het is een witzadige variëteit. De wijnstokken groeien niet zo hoog als de meeste stokbonen, dus ze kunnen langs een middelhoge omheining worden gekweekt in plaats van op palen. Ze behouden hun smaak goed als ze worden ingeblikt. De zaden van rijpe bonen drogen ook goed voor gebruik in de winter. Als je alleen bonen uit blik uit de supermarkt hebt gehad, weet je niet wat je mist. Thuis ingeblikte sperziebonen uit de winkel gekochte bonen. Er is echt geen vergelijking in kwaliteit en smaak.