Onverwachte daden van liefde

Toen ik vandaag mijn dagelijkse ochtendpagina’s aan het schrijven was, dacht ik aan iets dat ik gisteren had geschreven met de bedoeling het te gebruiken voor mijn artikel in deze nieuwsbrief. Het onderwerp ging over het verschuiven van angst. Toen ik er later over nadacht, besloot ik dat het niet langer geschikt of wenselijk was om over angst te schrijven en me daarop te concentreren. Wat nu voor ons allemaal nodig is, is om ons op liefde te concentreren. Toen kwam er twijfel (een andere vorm van angst) in mij op.

“Hoe kan ik over liefde schrijven als ik er zo weinig over weet?” Ik bedacht me. “Ik weet veel meer over angst… net als de meerderheid van de mensen op deze planeet.”

Toen trof me inspiratie.

Ik moest denken aan een incident dat afgelopen zomer plaatsvond toen ik over het pad liep in een van mijn favoriete lokale parken. Het is een prachtig bos dat mijlenver langs het strand loopt. Op een gegeven moment hoorde ik het heerlijke geluid van lachende en schreeuwende kinderen uit de richting van het strand. Toen ik door de bomen naar het strand keek, zag ik een ouder echtpaar met twee jonge kinderen. Ik gok dat het oma, opa en de kleinkinderen waren. Terwijl ik daar even stond te genieten van hun plezier, keek opa naar me op. Hoewel ik een behoorlijke afstand van hen verwijderd was, zag ik een grote glimlach op zijn gezicht. Hij hief zijn arm hoog op en zwaaide ermee heen en weer in een energiek “Hallo!”

Dat korte incident was het antwoord op mijn vraag over mijn twijfels of ik genoeg liefde kende om erover te schrijven. De energieke golf en glimlach van de opa was een daad van liefde toen hij met mij zijn geluk deelde om op die prachtige plek te zijn met zijn geliefde vrouw en kleinkinderen. Die korte herinnering heeft me veel momenten van geluk en gevoelens van liefde gegeven terwijl ik de gebeurtenis herbeleef.

Toen ik me die specifieke gebeurtenis vanmorgen herinnerde, moest ik denken aan soortgelijke gebeurtenissen die in mijn geheugen staan. Gebeurtenissen die me elke keer als ik eraan terugdenk momenten van geluk en warme gevoelens van liefde geven.

Bij een dergelijke gelegenheid waren mijn man en ik in een favoriet restaurant voor de zondagse brunch en werden we naar onze tafel gebracht. We liepen langs een grote ronde tafel gevuld met moeder, vader, kinderen… en oma, die rustig in een stoel in het gangpad zat en naar beneden keek terwijl alle anderen luidruchtig en vrolijk met elkaar kletsten. Toen we passeerden, zag ik de mooie, felgekleurde blazer met ingewikkeld patroon die ze aan had. Ik leunde voorover en zei: “Wat een mooie jas heb je.” Ze keek naar me op en haar gezicht lichtte op met een grote glimlach. Ik glimlachte terug naar haar toen ze me bedankte en begon te vertellen hoeveel ze van het jasje hield. Toen keek ik op en ik merkte dat iedereen aan tafel stil was terwijl ze naar dit kleine tafereel keken. De moeder keek me aan met een liefdevolle glimlach op haar gezicht en tranen in haar ogen toen ze zag hoe haar moeder reageerde op mijn simpele daad van vriendelijkheid. Later merkte ik dat oma geanimeerd in het familiegesprek betrokken was.

De onverwachte daden van liefde en vriendelijkheid van vreemden hebben een grote emotionele impact, simpelweg omdat ze onverwacht zijn. We waarderen daden van liefde van familie, vrienden en echtgenoten. Maar hoe aardig ze ook zijn, ze worden verwacht. Het zijn de verrassende daden van liefde en vriendelijkheid van volslagen vreemden die onverwacht krachtige golven van dankbaarheid, waardering en liefde in ons opwekken.

Welke herinneringen heb je aan onverwachte liefdesdaden van vreemden?

Welke herinneringen aan onverwachte liefde heb je anderen gegeven?