Tandheelkundige gezondheid

Vorige maand had ik mijn eerste tandheelkundige controle in 18 maanden en ik wilde mijn ervaring vastleggen – er is de afgelopen 18 maanden veel veranderd op het gebied van mijn levensstijl en dieet. Dus hier is een verslag over mijn huidige tandheelkundige gezondheid – de tandheelkundige gezondheid van een persoon wiens leven aanzienlijk ten goede is veranderd.

Toen ik voor mijn laatste tandheelkundige check-up ging, rookte ik 20 sigaretten per dag, dronk ik met suiker gevulde witte wijn, 6-8 pints koffie per dag, at ik constant zoete suikerhoudende bewerkte voedingsmiddelen en ik at veel gelei-snoepjes . Maar zoals alle goede mensen, poetste ik mijn tanden twee keer per dag en spoelde ik met mondwater – dit is genoeg toch?

Hoe was mijn tandheelkundige gezondheid 18 maanden geleden?

Toen ik 18 maanden geleden voor controle naar de tandarts ging, resulteerde het bezoek in een vulling omdat een gaatje was verergerd en bijgevuld moest worden, ik had een weegschaal en polijst nodig omdat mijn tanden bruin waren (van nicotine en grote hoeveelheden koffie) , tandsteen had zich rond al mijn tanden verzameld en de tandarts overwoog nog een tand af te dekken. Niet goed toch? Je levensstijl verbergt je niet voor een tandarts – ze wist dat ik rookte, ze wist dat ik meer alcohol dronk dan ik had moeten doen, ze wist van mijn koffiegewoonte en van mijn verslaving aan suiker!! Ik was geschokt. De tandpasta die ik gebruikte, was dezelfde tandpasta die wereldwijd in alle supermarkten overal verkrijgbaar is, en ik kocht ook niet altijd de duurste tandpasta.

Het was net na dit bezoek dat mijn arts mij vertelde dat ik op weg was naar een fatale hartaanval tenzij mijn levensstijl verbeterde en toen ik mijn gezondheidsmentor ontmoette en mijn reis naar het organische leven begon.

Wat veranderde?

Degenen die mijn verhaal niet kennen, vragen zich misschien af ​​wat ik heb veranderd om mijn tandheelkundige gezondheid te beïnvloeden.

• Ik stopte met roken – iets waar ik me zorgen over maakte, toen de moeder van mijn eerste vrouw stopte met roken, verkruimelden haar tanden, waardoor ze op 40-jarige leeftijd een kunstgebit kreeg. Mijn tanden waren in orde

• Ik stopte met het drinken van thee en koffie en verving het door heet water door citroen en gember. Citroen kan helpen bij het neutraliseren van de natuurlijk voorkomende zuren in je mond die tandbederf veroorzaken. Om een ​​gezond gebit te hebben, heb je een neutrale pH in je mond nodig – deze moet tussen de 6,5 en 7,5 zijn – dit doe je door het juiste voedsel te eten en de juiste drankjes te drinken. Ik controleer wekelijks de pH in mijn mond, omdat het een goede indicator is voor de algehele gezondheid – papieren kunnen voor bijna niets op internet worden gekocht – en een gezonde pH in de mond betekent gezonde tanden!

• Ik stopte met het eten van snoep, junkfood en bewerkte voedingsmiddelen en het gebruik van geraffineerde suikers (sucrose), wat betekende dat ik helemaal geen geraffineerde suikers in contact met mijn tanden kreeg – dit is een van de belangrijkste oorzaken van tandbederf

• Ik ben 80-90% van de tijd natuurlijke, biologische, verse, onbewerkte voedingsmiddelen gaan eten – deze bevatten fructose, een van nature voorkomende suiker die volledig anders door het lichaam wordt verwerkt en je tanden niet doet rotten (ondanks de populaire misvatting dat de natuurlijke suiker in fruit is net zo slecht als de geraffineerde suiker die in snoep zit of die je in je drankjes doet, of die 50% uitmaakt van een blikje frisdrank!!) Ook het rauw eten van sommige van deze ingrediënten zal helpen om tandplak te neutraliseren en reiniging van het oppervlak van de tanden

• Ik begon mijn eigen tandpasta te maken, iets wat de Egyptenaren en Azteken duizenden jaren geleden deden en de inheemse stammen nog steeds doen – dit is gemaakt van slechts 4 ingrediënten en is goedkoop om te maken – natriumbicarbonaat, zout, mineraalwater en essentiële pepermuntolie die is optioneel. Natriumbicarbonaat en zout werken om het zuur in je mond wat meer te neutraliseren. Dit is een korrelige pasta die heel goed werkt om de tanden witter te maken en eventuele ophoping van tandsteen te verwijderen. We gebruiken ook een biologische, fluoridevrije aloë-tandpasta, die in de handel verkrijgbaar is en geen chemicaliën bevat. De tandpasta’s die de meeste mensen gebruiken, bevatten:

– fluoride (in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, dit is niet goed voor het lichaam – het is eigenlijk een giftige chemische stof die een giftig afval was van de productie van kunstmest en dergelijke – je hoeft maar een kleine hoeveelheid onderzoek te doen om erachter te komen feiten over fluoride en ze zijn eng!);

– schuurmiddelen die aluminium (gekoppeld aan de ziekte van Alzheimer) en silicium bevatten en waarvan bekend is dat ze soms zo schurend zijn dat ze het tandglazuur aantasten; detergentia waarvan de belangrijkste natriumlaurylsulfaat is, dat in verband wordt gebracht met vele ziekten;

– bevochtigingsmiddelen – chemicaliën om te voorkomen dat je tandpasta uitdroogt, zoals glyceril (als mijn tandpasta uitdroogt, voeg ik gewoon meer bronwater toe!!);

– verdikkingsmiddelen zoals carageenan (een bekende kankerverwekkende stof);

– conserveermiddelen die de groei van bacteriën in uw tandpasta stoppen, waarvan de belangrijkste parabenen zijn waarvan bekend is dat ze de effecten van oestrogeen nabootsen en die in verband zijn gebracht met borstkanker – indien bewaard in een luchtdichte verpakking, zal mijn tandpasta geen bacteriën laten groeien;

– zoetstoffen – sacharine wordt over het algemeen gebruikt, maar heeft ook een klein effect op het vergroten van de kans op gaatjes;

– smaakstof – nodig om de smaak van de wasmiddelen te verdoezelen, tandpasta zou verschrikkelijk smaken zonder ze – de smaakstof in mijn tandpasta is optioneel, het smaakt prima zonder;

– kleuring – E-nummers, om je tandpasta blauw of groen of wit te maken – zonder deze zou tandpasta er walgelijk uitzien

Vreemd is het niet dat iets dat zo eenvoudig en goedkoop voor jezelf te maken is, zoveel ingrediënten bevat, sommige om de effecten van andere ingrediënten tegen te gaan en andere die je algehele lichamelijke gezondheid schaden. Als ze dit met je lichaam doen, stel je dan voor wat ze met je gebit doen – zoals we zagen, kunnen sommige van de gebruikte schuurmiddelen het glazuur op je tanden vernietigen. Ons schuurmiddel is Himalayazout, een natuurlijke stof die oplost in water.

• Het laatste dat veranderde was dat ik in de maand voor mijn controle onze kaneel- en honingtest deed, dus dronk ik een paar kaneel en honing in heet water per dag. Dit wordt al duizenden jaren door inheemse mensen gebruikt (ontdekte ik toen ik met de rijtest begon) om de adem op te frissen en de mondhygiëne en de gezondheid van het gebit te behouden

Wat was het resultaat van mijn laatste controle?

Mijn tandarts deed veel “Mmmm”- en “Aah”-geluiden terwijl ze in mijn mond prikte. Ze vroeg me toen wat ik anders deed – zoals ik al zei, je komt er niet langs! Dus ik maakte het uit – ik vertelde haar alles wat ik hierboven heb opgesomd, inclusief haar dat ik voor het grootste deel mijn eigen zelfgemaakte tandpasta gebruik. Haar reactie was “Wauw!” een van een schuddend hoofd en ongeloof. Ze vertelde me toen dat mijn tanden in “betere staat dan ooit tevoren” waren, dat ze “de gezondste waren die ze ooit had gezien” en dat mijn tandvlees niet meer terugtrok en weer tussen de tanden kwam. Ophoping van tandsteen was vrijwel onbestaande! Bevestiging dat wat ik doe werkt en dat mijn algehele gebitsgezondheid is VERBETERD sinds ik mijn levensstijl heb veranderd.

Ga je nog steeds je gewone tandpasta gebruiken?